Свободните работни места са 13 298, а безработните лица 193 499

Истина или мит е недостигът на работна ръка и има ли глад за кадри? Според ново проучване на Агенцията по заетостта свободните работни места са 13 298, а безработните лица са 193 499.

Според главния секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България Милена Ангелова данните не са представителни и има много пропуски. Тя коментира, че я притеснява представената бройка на свободните работни места.

 „За нас оценката е, че българският бизнес веднага би могъл да поеме 100 000 работници и всъщност това задържа икономическия растеж у нас. Такива хора обаче няма, защото на 100 пенсионери имаме 62 души на 18 години. Населението ни застарява, а голяма част от кадрите работят в чужбина. При 5 % безработица, каквото и заплата да предложите, в България ще има безработица”, заяви Ангелова. Тя допълни, че самите професии не са привлекателни за младежите.

„ГЛАД” ЗА РАБОТНИЦИ: Кои са най-търсените професии у нас?

„Разбирам аргументите на работодателите, но това са истинските показатели. Тъй като знаем, че се търсят кадри през частните агенции и сайтове. Затова поискахме от тях информация, за да можем да ги сравним. От най-големия сайт за търсене на работа получихме отговор, че те не поддържат база данни за това колко са свободните работни места, какви са заплатите и за какво работно време става въпрос”, каза икономическият съветник в КТ „Подкрепа" Ваня Григорова.

Тя допълни, че са били направени три работни срещи между синдикати, работодатели и Агенцията по заетостта в градове, които се очаква, че ще има сериозен глад на кадри. „Във Варна имаше 570 свободни работни места за цялата област. В Казанлък и Пловдив няма трайно незаети работни места”, каза още Григорова.

Милена Ангелова смята, че трябва да спре да се говори за ниски заплати, а да се започне с мотивацията на младите хора.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.