Президентът Макрон ще поиска още време, за да изпълни обещанията си, смята Ивайло Калфин

Вероятно президентът на Франция Еманюел Макрон ще поиска още политическо време, за да изпълни обещанията си. В крайна сметка той беше избран, за да промени една система, от която хората не бяха доволни. Това очакване изрази в студиото на „Здравей, България” бившият външен министър Ивайло Калфин. Тази вечер в 20 часа френският президент ще направи обръщение към нацията. Повод е все по-засилващото се напрежение и протестите в Париж, които се превърнаха в метежи – щетите вече се изчисляват на 10 млрд. евро.

Щетите от протестите във Франция възлизат на над 10 млрд. евро (ВИДЕО)

Протестът в събота завърши с над 100 ранени и над 1700 арестувани, а министърът на финансите Бруно Люмер определи ситуацията като катастрофална и каза, че Франция се намира в невиждана по размерите си икономическа, политическа и социална криза.

Вече се говори и за напрежение между премиера Едуар Филип и президента, напрежение има в редиците на протестиращите, където пък няма лидери и те не могат да формулират конкретни искания. Така вълната от недоволство се надига, всички започват да искат всичко, а ситуацията изглежда няма овладяване, разказа кореспондентът ни Петя Желева. 

Повече от 1000 задържани при протестите на „жълтите жилетки” (ВИДЕО+СНИМКИ)

Калфин не очаква напрежението във Франция да се прехвърли и към други държави в Европа, но напомни, че обикновено натрупаното социално напрежение избива чрез избори и избиране на популисти.

„Такива вълнения имат ефект донякъде. В един момент се поставя въпроса дали това правителство знае какво прави или чака да му кажат нещо от улицата и тогава вече се стига до оставка на правителството. Самият президент Макрон дойде на основата на отрицанието на политическите сили във Франция и на практика разби политическия модел. Сега хората видяха, че няма магически решения и продължават да настояват с исканията, което не мисля, че предвещава много дълъг живот на правителството”, коментира Калфин.

По повод протестната вълна у нас, Калфин каза, че не вижда предпоставки за извънредни избори. „В момента проблемите на правителството идват отвътре. Не виждам опозиция, която да генерира някакви процеси. Трябва да свикваме с мисълта, че като изберем някого, ще трябва да го търпим  4 години, за да знаем как да гласуваме на следващите избори", допълни Калфин.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.