Най-старата културна институция у нас съхранява огромно книжно наследство

Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" навърши 140 години. Най-старата културна институция у нас съхранява огромно книжно наследство – повече от 8 милиона ръкописа, печатни книги и документи.

10 декември 1878 г.

Ражда се идеята за отварянето на библиотека. Година по-късно по предложение на Марин Дринов тя получава статут на държавно учреждение под названието Българска народна библиотека. 21 години по-късно получава собствено здание на улица „Раковски”. През 1939 г. се взима решение, че на мястото на бившия царски манеж ще бъде изградена нова сграда на Народната библиотека. Проектът е готов, започва строеж.

По време на Втората световна война строежът е замразен, а бомбардировките разрушават старата сграда. След войната се работата по новия дом на книгите се подновява. Сградата на народната библиотека е открита точно преди 65 години.

Храмът на книгите продължава да привлича изследователи от цял свят и неслучайно. Двата най-големи османски научни архиви в света са в Истанбул и Кайро, а третият именно в нашата библиотека. В това отношение изпреварваме дори Виена.

Книжовната съкровищница пази уникални екземпляри, а тях можем да видим в най-новата зала "История на книгата". Модерното обаче няма да измести традиционното. Само може да го обогати и опази за бъдещите поколения.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.