Има пробив в системата за сигурност на Франция, смятат експерти

Нападението в Страсбург е пробив в системата за сигурност на Франция. Това каза експертът по международни отношения и сигурност Димитър Гърдев в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

„Пробивът можем да го видим в три направления. На самото събитие – това е коледен базар, който вече беше атакуван като събитие още преди години в Германия. Това е обект на нападение на такива радикали. Стават престрелки на три места, той взима такси, преминава охраната, отново престрелки и пак бяга. Това, че дори не знаят дали е в страната, е абсурдно. Това означава, че коридорните мероприятия са тотално пробити и не са били ефективни. Вторият пробив, освен в самата локална организация на охраната, е,че това е човек на 29 години с 27 присъди.  Той не е профилактиран, поведението му не се следи. Третото е, че всичко започва с това, че те отиват да го арестуват, а него го няма. Това е пълен провал на оперативно-издирвателните дейности”, обясни експертът.

АТАКАТА В СТРАСБУРГ: Две жертви, 13 ранени (ВИДЕО+СНИМКИ)

Гърдев добави, че престъпното деяние винаги се облича с някаква форма на мотивация. "Той никога пред себе си не е краен престъпник, той винаги има цели, идеи. Този персонаж се облича с религиозни послания. Тези среди са въоръжени", каза той.Според него подобни нападения показват и провал в политиката на интегриране на малцинствата. 

Проф. Калин Гайдаров, бивш директор на Института по психология към МВР, заяви, че със сигурност Шериф Шекат има създаден профил.

„Нещата са много показателни. За пореден път предколедно се случва такъв инцидент, и то в сърцето на Европа. Не можем да кажем, че това се случва случайно. При всички положения тероризмът е едно добре организирано пространство и на много нива. Начинът, по който успява да се изплъзне, и се смята, че може да е напуснал страната – това означава, че има добра организация. Доста сложно е всичко, за да приемем, че това е импровизация на човек, който просто така е решил”, коментира той. „Самите граждани трябва да имат отговорност и социално поведение. Това е много важно. В страните, които наистина са под атака, това вече е изградено като манталитет”, обясни проф. Гайдаров.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.