Сигнал за това подаде общинският съветник Иво Божков

8000 тона павета са изчезнали в София. Сигнал за това подаде в прокуратурата общинският съветник - Иво Божков. Според него, паветата са изчезнали за десет години.

Сметките на Иво Божков и гражданска инциатива за обществен и релсов транспорт показват, че след ремонта на столични улици лиспват 8 000 тона гранитни павета. Попитали за тях Общината преди повече от година.

"Получихме и формация от Крусев за периода от 2008-ма до 2017-та година колко са били ремонтирани и на колко е бил премахнат паважа и това е едно количество от 15000 тона", каза Веселин Кирев.

"Паветата трябва да се съхраняват в скалдовете на столична община, нека да припомним, че тези павета са култура и историческо наследство, както жълтите павета, така и гранитните павета, ограбването й е чиста проба кражба", заяви Иво Божков.

Според подалите сигнала, ако наистина паветата са потънали някъде, щетите за Общината  и софиянци са огромни.

"Публична трайна е, че може да си купим павета и в сайтовете за продажба, говори се, че се продават и в чужбина, всички тези неща трябва да бъдат установени нагледно от органите на реда. 04:04 - колко лева струват тези 8 000 тона павета – между милиони и стотици хиляди – най-голямата загуба за общината е нещо, което не може да произведем", добави Божков.

 Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.