Ердоган иска да завърши изпълнението на проекта до края на 2019г.

Турция започва изграждането на наземната част на газопровода "Турски поток" на територията на републиката. Това бе обявено от президента Тайип Ердоган по време на представянето на плана за действие за вторите 100 дни на новото правителство след прехода към президентска форма на управление, съобщава БГНЕС.

"Започваме изграждането на наземната част на „Турски поток“ на нашата територия", цитира анадолската агенция президентът.

Руският посланик: "Турски поток" остава през България

Ердоган обяви също намерението си да завърши изпълнението на този проект "до края на 2019 г.", предаде ТАСС.

На 19 ноември Истанбул бе домакин на церемонията по завършване на строителството на морския участък на газопровода "Турски поток", на който присъстваха лидерите на Русия и Турция, Владимир Путин и Тайип Ердоган. Президентът на Руската федерация изрази увереност, че този проект, на същото ниво като изграждането на атомната електроцентрала „Аккую“, ще стане ярък символ на развитието на руско-турското партньорство и "ключ към приятелството между двата народа".

Путин не изключва възможността Южна Европа да се включи към "Турски поток" през Гърция

Проектът "Турски поток" включва изграждането на газопровод по дъното на Черно море до европейската част на Турция и по-нататък до границата с Гърция. Първата тръба ще бъде предназначена за доставка на турския пазар, а вторият - за доставка на газ за страните от Южна и Югоизточна Европа. "Газпром" разглежда Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария като потенциални пазари.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.