Подсигурени са отоплителни материали и условия за нощуване

Отново вали сняг в страната. Има ли къде да се скрият от студа хората без дом или изпадналите в затруднено положение? В Община Търговище официално няма Кризисен център и за тази цел се ползва една къща, отворена от местната администрация за това къде могат да се приютят бездомните.

Трима души са под надзора на общински служител от 19.00 ч. вечерта до 6.00 ч. сутринта. Осигурени са отоплителни материали и условия за нощуване.

"Приемането в този център става, след като нуждаещите се преминат през Центъра за спешна помощ и оттам се издаде документ, че са здрави. Ако този човек продължи по-дълго време, всеки четвъртък трябва да отиде до Центъра за спешна помощ, където да му изведат документ, че е здрав. Ако патрулиращия полицай намери някъде изпаднал бездомник, те също го карат до Центъра за спешна помощ", каза главният експерт "Сигурност" в общината Кирил Керев.

От средата на ноември сред скитащите хора в Търговище са майка и син от Попово, както и жител на Омуртаг.

Подобни места за подслон през студените зимни дни са сформирани и в селата от общината, повечето от които се помещават в сградите на кметствата по места.

"Поддържат се от кметовете на населените места. Те знаят какво трябва да направят, за да могат хората да се чувстват уютно в тази беда, в която ги сполетява през зимната обстановка", заяви секретарят на Община Търговище Христалина Халачева.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.