И защо спря системата LIMA на АПИ?

Опасна пътна обстановка в 6 области в страната този понеделник. Предупрежденията за сняг и поледици са за Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Разград и Търговище. Мъгла с видимост до 150 метра има в района на Русе и на прохода „Шипка”.  

Във Велико Търново се очакваха най-обилни снеговалежи, но през деня не се стигна до извънредна ситуация. Нямаше проблеми и в движението през Прохода на Републиката. Следобед обаче започна да вали сняг, който се очаква да натрупа през нощта. Пътните власти обещават да чистят важните участъци в областта цяла нощ.

Опасна пътна обстановка в шест области днес

Именно в тези дни технически проблеми спряха мобилното приложение LIMA на Агенция „Пътна инфраструктура”. Това е причината голяма част от хората да попаднат в капан на магистрала „Хемус”.

„LIMA непрекъснато създава проблеми, главно с операционната система. LIMA даваше добра информация, но тя не е била толкова актуална”, заяви председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Светослав Глосов. По думите му 1 фирма ще бъде глобена заради ситуацията по пътищата в неделя.

Откриха новата отсечка на магистрала "Струма"

„Дадоха се няколкостотин хиляди левове за приложението. Виждаме резултата, когато държавата прави необмислени неща. Приложението трябва да дава предварителна информация за проблемните участъци. Такова нещо явно не се случва. Нашите магистрали нямат интелигентни транспортни системи. Единствено в тази последната отсечка на „Струма” е предвидена такава система”, коментира в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” Владимир Тодоров от Асоциация на пострадалите при катастрофи.

„Единствено двата тунела, които ги ремонтираха на „Хемус”, са в перфектно състояние. Всички останали са в плачевно”, заяви още Тодоров. „Всичко е въпрос на приоритезирани, т.е., трябва да се каже кой е в най-опасно състояние и да се започне от него. Ако изпаднем в ситуация на дим, трябва да напуснем тунела и да изключим автомобила. Ако изпаднем обаче във верижна катастрофа, аварийната лента не трябва да се затваря, защото по нея ще минат линейките", каза Владимир Тодоров.

Още гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.