САЩ безрезултатно се опитаха да смекчат текста на документа в частта му за семейното планиране и абортите

Общото събрание на ООН прие резолюция за борба срещу сексуалния тормоз и насилието над жените, предаде Франс прес. САЩ безрезултатно се опитаха да смекчат текста на документа в частта му за семейното планиране и абортите.

Какви мръсни тайни крие Европейският парламент? (ВИДЕО)

Администрацията на Доналд Тръмп не успя да премахне от проекта на документа, който има необвързващ характер, текстовете за достъпа до услуги, свързани с репродуктивното здраве, за абортите при обезопасени условия и за правото на жените да взимат свободно решения по въпросите, касаещи тяхната сексуалност. По време на гласуване, поискано от Вашингтон, 130 страни подкрепиха запазването на тези тестове в документа, а 31 се въздържаха. Само САЩ гласуваха против, пише БТА.

Тръмп обяви война на абортите

Франция и Холандия са в основата на преговорите по резолюцията, в която за първи път тази година след появата на движението "Аз също" бе спомената борбата срещу сексуалния тормоз.

Според дипломати от ООН усилията на американската администрация да смекчи някои части на резолюцията са били продиктувани от ултраконсервативни привърженици на вицепрезидента Майк Пенс, който е яростен противник на абортите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.