Говорят жертвите на сексуално посегателство в институцията

В международния ден за борба с насилието над жени говорят жертвите на сексуално посегателство. Кампанията "MeToo" прескочи Атлантика, като набира популярност и в Европа. Десетки жертви на сексуален тормоз в европейските институции нарушиха мълчанието.

MeToo във Франция: Протести срещу сексуалното насилие над жени

"Като стажант се оказах перфектната жертва. Бях на дъното на йерархията и определени хора злоупотребиха с властта си. Те мислят, че са недосегаеми, защото стажантите мечтаят за кариера и няма да рискуват, нарушавайки мълчанието", каза говорителят на "MeToo" в ЕП Ани Хирвела. 

Най-често насилниците са от Франция. Жертвите често изпитват срам и не искат да говорят за случилото се, но престъпниците трябва да поемат вината за действията си. 

"Моят случай включваше всичко - от коментари и опипване до по-тежки прояви. Не става въпрос за престъпление, но се почувствах дискриминирана като политик", заяви евродепутатът Линеа Енгстрьом.

Български ученици споделиха основните си притеснения в ЕП

В ЕП има два комитета, които се занимават с проблема. Това създава объркване към кого трябва да се обърне човек, ако стане жертва на сексуално посегателство. Съществува консултативен комитет, който разглежда жалбите за тормоз между акредитирани парламентарни сътрудници и депутати, и такъв, който отговаря за превенцията на персонала. Първият разглежда не повече от 4 случая на година. Многократно се появяват искания за независимо разглеждане на случаите на сексуален тормоз. 

"Тук сме, за да работим. Тук има много жени, които са професионалисти и градят кариера. Те не са длъжни да търпят подобен тип поведение", заяви евродепутатът Ернест Уртасун. 

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес