Вижте кои са най-големите им страхове

Всяко второ дете по света живее в бедност и опасна среда. Европейският парламент съвместно с УНИЦЕФ събра 700 деца в Eвропарламента, за да потърси отговор за  „Eвропа каквато я искат децата”. Деца и младежи застанаха на мястото на евродепутатите и проведоха парламентарна сесия с техните виждания и опасения. Бъдещето плаши повече от половината от тях.

„Възрастните хора гласуват, но ние нямаме глас. Младите хора се плашат от насилието и климатичните промени”, каза Мина Бонева, ученичката от Първа немска гимназия - София.

350 милиона деца живеят в нестабилни зони на война и над 5 милиона от тях умират преди да са навършили 5-годишна възраст. За европейските деца един от основните проблеми е намирането на работа, когато достигнат работоспособна възраст.

УНИЦЕФ осъди детските бракове в Малайзия

 „Хубаво е да се инвестира в нас и да имаме повече възможност за реализация. Ако искаме да учим да имаме стипендии, ако искаме да се лекуваме да имаме по-голям достъп. Да не бъдем ограничени от средaта, в която живеем”,  смята ученикът Йоан Стоянов.

В проучване на УНИЦЕФ децата посочват още: Нуждата от гаранции за заличаване на социалните и расови различия, нужда от мерки срещу психологическия тормоз и търговията с наркотици. Условията за младите хора и децата залегнаха във финансовите ангажименти на ЕС за следващите години.

Репортер: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.