Производителността на труда в България расте много по-бързо в сравнение със Западна България, каза Ваня Григорова

Производителността на труда в България расте много по-бързо отколкото тази в Западна Европа. Затова има ясни данни. Това каза заместник-председателят на КТ „Подкрепа” Ваня Григорова в ефира на „Плюс-Минус.Коментарът след новините”.

Тристранката обсъжда пенсиите и заплатите за 2019 г.

Всеки трети работодател ще наема нови кадри през 2019 г.

Според Григорова днешната среща на Националния съвет за тристранно сътрудничество е била изключително разочароваща. Тя обяви, че синдикатите обмислят протестни действия. „Вече водим разговор в рамките на работни групи и комисии в рамките на Министерството на труда и социалната политика поне от октомври месец. Министър Бисер Петков заяви, че няма да има никакви промени, макар че всички работодателски организации казаха, че не може да продължи по този начин, но те не са съгласни да се увеличи добавката за нощен труд. Ние сме в тази кампания заедно с медицински сестри, полицаи и още няколко сектора, с които ще се свържем. Обмисляме протестни действия. След Нова година продължаваме кампанията, защото не може цялата година социалната политика да минава под знака на пиара и когато дойде време да се направи нещо реално, министерството да дава заден ход”, каза Ваня Григорова.

Според нея предложението на работодателите  в 15 сектора да има по-малка минимална работна заплата не спомага за увеличаването на възнагражденията. „Това са шивачки, медицински сестри, охрана. Точно секторите,  които и по настоящем са ниски и това е аргументът на работодателите.  Трябва да постигнем механизъм , така че да може да се увеличават останалите заплати, а не да стоят на нивото на минималната”, добави тя.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.