Автоматизирането на работната ръка, позволява на хората да правят нещо по-добро с времето си, смятат експерти

Световната икономика е изправена пред Четвърта индустриална революция. Дигитализирането на работните процеси води до значителна промяна в професиите. В производството все повече машината измества ръчния труд.

"Със сигурност ще се появят нови професии. Аз съм безкрайно позитивно настроен във връзка с новата индустриална революция, която преди около 5-6 години стартира", каза HR експертът Милен Великов.

Студенти създадоха платформа за споделено паркиране

"Голяма част на автоматизирането на работната ръка, позволява на хората да правят нещо по-добро с времето си. Според мен това не е лошо нещо, че изчезват професии. Може би зависи в кое, аз много ще се радвам, ако машината може да измести човека в нещата, които са ни скучни и които ни отнемат някакво време. Тези професии, които няма да изчезнат, ще се адаптират към дигитализацията и ще получат нов прочит. В Германия професията за човек, който поправя колела се променила от механик за колела към мехатроник за колела", заяви основателят на училище за софтуерни науки Христо Тенчев.

"Наскоро се запознах с една дама, която е назначена на позиция мениджър щастие. Интерактивни дъски, таблети, дигитални учебници- дори формалното образование вече използва технологиите. Нивото на образование и броя на дипломите отдавна няма значение", добави Великов.

Технологични иновации помагат на хора с увреждания (ВИДЕО)

"Това е много индивидуален избор, трябва да е нещо, за което да имаш желание, но и да искаш да се развиваш в тази кариера. Трябва да имаш потенциал за това нещо, да имаш уменията, които във времето ти можеш да развиваш", каза още Тенчев.

Процентът на хората, които предпочитат да изберат висше образование в сферата на икономиката, правото и медицината, все още остава много висок, независимо от търсенето на пазара на труда. Лидерската позиция в тази ранглиста през последните години обаче се заема от компютърните специалисти. Професиите в сферата на софтуерните и дигиталните технологии вече оглавяват класациите за най-предпочитани професии и у нас.

"В България има много студиа, които се занимават с правене на графики, дизайн, компютърни игри. Има хора, на които им се плаща да играят игрите, да ги тестват, разбира се, за да търсят проблеми. Те на практика трябва да играят игрите и да търсят проблеми в тях", заяви Христо Тенчев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.