Голямата годишна пресконференция на руския президент продължи 3ч. и 40мин.

Русия не иска надпревара във въоръжението. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин на голямата си годишна пресконференция, продължила 3 часа и 40 минути. Държавният глава коментира всички актуални теми в отношенията между Москва и Запада, както и последните усложнения по кризата в Украйна.

"Всъщност в момента наблюдаваме разпад на международната система за контрол над въоръжаването. И нова надпревара", каза руският президент.

Според Путин САЩ действат безотговорно и увеличават риска от ядрена война. Той каза, че човечеството подценява този риск, но мнението му е, че разумът ще надделее.

Путин не изключи рано или късно да се ожени отново

"Изхождам от това, че хората имат достатъчно здрав разум и инстинкт за самосъхранение, за да не стигаме до крайности", добави руският президент.

За кризата със задържаните от Русия украински моряци Путин каза, че Москва е готова да спазва договора с Киев от 2003 г. за преминаването през Керченския пролив. И допълни, че Русия не търси този конфликт.

Путин: Тереза Мей няма друг избор, освен да осъществи Brexit

"Това беше провокация с цел повишаване на напрежението. Украинците искат това, защото им предстоят избори. Ескалацията помага на рейтинга на единия от кандидатите. Говоря за сегашния президент. Но това е лошо за Украйна, защото е против интересите на самата страна и нейните граждани", заяви Путин.

А след като и на последното си събиране преди седмица Европейският съюз удължи санкциите срещу Русия заради анексирането на Крим и намесата в Украйна, руският президент каза, че руснаците вече не се впечатляват.

Путин: Светът подценява заплахата от ядрена война (ВИДЕО)

"Нашата икономика, както много пъти беше отбелязвано, се приспособи към външните ограничения. Да, има негативно влияние, но има и плюсове от тези санкции. Какви са те? Накараха ни да превключим мозъците си към много други неща, а и западните експерти го потвърждават", каза още Путин.

Путин беше питан и по редица проблеми в самата Русия, като повишаването на ДДС, инфлацията и стабилността на пенсионната система. Президентът защити решенията на Централната банка и каза, че въпреки трудностите, икономиката се развива добре.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.