Руският президент коментира темата по време на ежегодната си голяма пресконференция

Опасността от избухването на ядрена война се подценява. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на ежегодната си голяма пресконференция, предаде БГНЕС. 

САЩ, Русия, Великобритания, Китай и Франция против забрана на ядрените оръжия

Според него, ако подобен конфликт възникне, това може да „доведе до гибел на цялата цивилизация, а може би и цялата планета“.

Стопанинът на Кремъл подчерта, че това е сериозен въпрос и изрази съжаление, че нараства тенденцията от подценяване на ядрената заплаха.

Освен това руският президент заяви, че иска да види икономиката на страната си сред първите пет в света.

"Основното нещо пред нас е, че икономически трябва да влезем в нова лига. Имаме всички шансове да заемем петата позиция по отношение на икономиката. И мисля, че ще го направим", заяви Путин. 

Понастоящем Русия се нарежда на 12-то място в световната класация на Международния валутен фонд, с икономическа продукция на стойност около 1,5 трилиона долара. Списъкът на МВФ оглавяват Съединените щати, следвани от Китай, Япония, Германия и Великобритания на пето място.

Русия се нуждае от "пробив, необходим е скок по отношение на технологичните иновации, без това страната ни няма бъдеще", каза Путин.

Той изброи няколко положителни фактора, включително прогнозирания ръст от 1,8% през годината, както и "малкия ръст на реалните доходи".

Президентът каза, че Русия има "приемливо" равнище на инфлация, като в началото на следващата година се очаква кратък период на по-висока инфлация, дължащ се на увеличение на ДДС от 18 на 20%, което влиза в сила от 1 януари. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си