Великобритания, Франция и Германия провеждат операции с американците

Съюзниците на САЩ не одобряват решението на Доналд Тръмп незабавно да изтегли американските войници от Сирия. Великобритания, Франция и Германия не са съгласни с мнението на американския президент, че терористите от ИДИЛ са разгромени. Също като САЩ , трите държави имат значителен брой войници в Сирия и провеждат операции заедно с американците, но често под тяхно командване.

"Нашите момчета, млади жени и мъже, се връщат. При това веднага. Спечелихме. Спечелихме срещу ИДИЛ. Бихме ги, при това тежко", каза президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Путин: Тереза Мей няма друг избор, освен да осъществи Brexit

Много експерти и практически всички западни съюзници на САЩ в сирийската кампания оспорват това. Както отбелязаха британски медии, час след разпространението на обръщението, ИДИЛ пое отговорност за смъртоносен атентат в бившата им столица Рака. Наред с американците, около 1200 германски войници са в Сирия.

САЩ ще прекратят и въздушната операция срещу ИДИЛ в Сирия

"ИДИЛ е в отстъпление, но заплахата все още е налице. Има опасност, като резултат от това решение, борбата срещу ИДИЛ да пострада и постигнатите резултати да бъдат загубени", заяви министърът на външните работи на Германия Хайко Мас.

Подобна е позицията на Лондон и Париж.

И у дома решението на Тръмп се посреща с неодобрение от много политици и военни експерти, включително съпартийци на президента.

ТРЪМП ИЗТЕГЛЯ САЩ ОТ СИРИЯ: Какви ще са последствията?

"Ако спрем да оказваме натиск върху терористите и им дадем шанса да владеят територия, да тренират хора и да планират атаки, войната ще се пренесе на тук, в САЩ", каза депутатът от Републиканската партия Адам Кинзингър.

Други смятат, че Тръмп е прав. Подкрепа за оценката му изрази руският президент Владимир Путин.

"Що се отнася до разгрома на ИДИЛ, като цяло съм съгласен с американския президент", каза Путин. И допълни, че американските войници се намират в Сирия незаконнно и не е сигурен, че наистина ще бъдат изтеглени, защото американците правели подобни декларации и за войниците си в Афганистан, които са там вече 17 години.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.