Тръмп блокира службите, иска пари за стена по границата с Мексико

Доналд Тръмп спря финансирането на федералното правителство на Съединените щати. В резултат федералните служби започват да затварят една по една. Служителите им ще имат две въможности - да си останат у дома без заплата или доброволно да работят, отново без да им се плаща. Повод за решението е отказът на Конгреса да даде пари за построяването на стена по границата между Съединените щати и Мексико.

Поредна ключова фигура от екипа на Тръмп напуска поста си

В петък Камарата на представителите направи промени в договореното в сряда и одобри 5.7 милиарда долара за стената, която Тръмп иска. Въпреки спешните преговори, мярката не събра достатъчно гласове в Сената. Първи ще затворят федералните служби, които не са критично важни, а агенции като бреговата охрана и контрола на въздушния трафик ще продължат да работят без промяна.

„Финансирането спира. Нищо не можем да направим по въпроса, защото демократите трябва да ни дадат гласовете си”, заяви Тръмп.

„Казах на президента още преди седмица, че стената няма да събере необходимите 60 гласа в Сената. Даже 50 няма да събере. Ние направихме три предложения как да бъде решен въпросът и Сенатът ги подкрепи. Нека сега президентът и вицепрезидентът да свършат необходимото", каза лидерът на демократите в Сената Чък Шумър.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.