Водещата на „Събуди се” с интервю за edna.bg

Животът на бързи обороти й е познат отдавна. Повече от 10 години е журналист и преводач. А страстта й към литературата, пътешествията, фотографията и танците е с още по-далечна дата. Изглежда вродено умението й да намира точния момент за всичко. Когато желанието се ражда в сърцето, времето сякаш само я намира. Графикът обаче се пренарежда радикално, а равновесието става все по-сложна задача. От уюта на малките бягства, уикендите влизат под светлините на прожекторите.

За дните на сложния баланс говори Мартина Ганчева пред edna.bg. Водещата, с която зрителите на NOVA се събуждат в неделя.

Срещаме се след ефира на „Събуди се“ и очаквах да те видя уморена. Сякаш имаш енергия и за двете ни. Как го постигаш?

- С усмивка, добро настроение и силно кафе. Харесва ми това, което правя. Затова имам заряд.

Връщам те само два месеца назад, по същото време… Какво правеше тогава?

- Подготвях се за голяма промяна, която се случи.

От кое трябваше да се лишиш и кое искаше да задържиш на всяка цена?

- Животът е съвкупност от възможности. Ние избираме кои да сбъднем. Радвам се, че досега животът ми е поднасял избора „и-и“, а не „или-или“. Не ми се е налагало да се откажа от нещо, за да имам друго. Промяната за мен е начин да се събудя, да се опозная, да се видя в друга светлина. Да изляза от зоната си на комфорт. И това е страхотно, макар че в началото е малко плашещо.

Някой опитвал ли се е да те убеди, че балансът е възможен?

- Нямам нужда от убеждения. Баланс съществува във всичко, но никога не е симетричен, не е 50 на 50. Точката никога не е по средата.

 А все по-модерна става философията на бавното живеене. Умееш ли го?

- Не обичам да се чувствам притисната от фактора време. Дали умея бавното живеене? Всички го умеем! И аз го предпочитам. Единственото изключение правя за работата си, защото тя изисква бързина и реакция. Ако не беше така, може би нямаше и да ми харесва!  :-]]] Но във всички други ситуации обичам бавния живот – бавна храна, бавно кафе….. сладкото безделие. Италианците са го измислили – dolce far niente!

От всичките си лични и професионални увлечения, къде усещаш най-точно зоната си на комфорт?

Всяко от заниманията, от нещата, които правя е зареждащо, защото е контрастно на другото. Нещата, които правя, малко си приличат. Динамиката на танците и на работата например нямат общо помежду си. Но точно този контраст зарежда. За да има заряд, трябва да има два полюса. Не знам на кой полюс съм, зависи от деня. Клоня ту към единия, ту към другия…..

Най-важното е, че винаги имаш резервен вариант. Ако думите, например, те напуснат, спасението е във фотографията или пък в танците. Има ли такива дни – дни, в които ти се мълчи?

- О, да, всеки има нужда да помълчи. Всеки има нужда от своите малки бягства.

А когато си на екран?

- Когато съм на екран, съм щастлива, защото повечето думи изричат моите събеседници. Имам привилегията да ги представям, а не да споделям само свои мисли пред зрителите….

Кой е най-честният подход към всеки гост? Има ли такъв?

- Първото най-важно нещо е водещият да накара човека срещу себе си да се отпусне, да се успокои. Да забрави, че около него има камери и много хора го гледат, без той да ги вижда. Дори колеги с огромен опит, които работят зад камера от години, се притесняват, когато застанат пред обектива. Какво да кажем за хора, които въобще не са стъпвали в телевизионно студио….

Идва Коледа. Времето на големите мечти. Кои са твоите?

- Всеки ден някъде по света празнуват. Не е нужно да е Коледа, за да мечтаем. Трябва да ни е хубаво всеки ден. Да ценим усмивките и да спрем да се вглеждаме в досадни подробности! Мечтая да обиколя Европа.

А коя е най-хубавата Коледа, когато затвориш очи? Коледата, която предстои. Това е смисълът на живота. Да предвкусваме сладките неща от новия ден.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.