Без пътна такса по Околовръстното

Винетката за Северната тангента на София остава.

След среща между пътната агенция и столичната община стана ясно, че няма да се плаща за преминаване само по стария околовръстен път. След като тангентата вече става магистрала, софиянци ще трябва да си купуват винетка, за да ползват 16-километровата отсечка. От  Агенция „Пътна инфраструктура” обясняват, че според закона за републикански път трябва да се заплаща винетна такса.  Аргументът на столичната община - тангентата облекчава трафика в най-големия град у нас. А по средата са гражданите. Засега компромис няма.

След преговорите пътната агенция и Общината решиха, от догодина няма да се плаща по старото околовръстно. Румяна, която живее в Мрамор обаче ще трябва да си купи винетка.

„Моите деца учат в София това ми е най-бързия начин за стигане в София без задръстване, сега ми трябва винетка, за да мога да прибирам децата от училище, другия вариант е да минавам през центъра, което удължава времето, значи ранно тръгване висене в задръстване”, обясни Румяна Трилева.

„Като се качиш на тангентата нямаш задръстване, супер бързо се придвижваш за където и да е. Сестра ми живее в „Младост”, не мога да ви обясня колко бързо стигам дотам”, каза още жената.

Чисто географски нещата изглеждат така: от ляво е село Мировяне – част от Столична община, от дясно е Обеля – също част от София, а по средата - винетка.

Промяната ще засегне 14 села на територията на София и квартали като „Люлин”, „Надежда” и „Обеля”. Така може да се окаже, че хиляди коли ще се насочат вместо по периферията към сърцето на града.

„Тази скоростна тангента успя да разтовари околовръстното , сега всичко ще се върне на него, имаше един период, в който беше затворена тангентата включването в тангентата ми костваше поне 15 минути, само включването”, смята Атанас Атанасов от Нови Искър.

Притеснения има и за замърсяването на въздуха.  „Всички ще минават през центъра, транзитно преминаващите няма да искат да минават от там, крайните квартали също. Ще се увеличи трафика със сигурност”, каза Стефан Димитров – air.bg. info

Обсъждат дaли ще се заплаща преминаването по Северната тангента на София

„Разговорите ще продължат, имаме положително отношение от АПИ, трябва да мотивираме хората да продължат да ползват тези пътни връзки”, каза зам.-кметът по транспорта на Столичната община Дончо Барбалов.

В момента се обсъжда дали да няма гратисен период, в който водачите в този участък да не се проверяват за винетки, поне докато преговорите не приключат. Щастлива развръзка има за жителите на Банкя, които до преди дни също се притесняваха, че ще трябва да плащат, за да пътуват до София.

От София до Калотина ще пътуваме по магистрала „Европа”

Доскоро от АПИ планираха за пътя до Банкя също да се плаща. АПИ и Общината обаче се споразумяха трасето да остане със свободен достъп. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.