Безкръвните операции са най-щадящите за пациента

Новите технологии все повече навлизат в обучението по медицина. Отскоро специализантите по хирургия в "Пирогов" разполагат с тренажор, на който усвоявят тънкостите на най-щадящите за пациента операции - безкръвните. 

„Тренажорът симулира кухина в човешкото тяло. Ние тук работим основно с корем и всички операции,които могат да се извършат, могат да бъдат тренирани”, заяви д-р Деян Гогов.

За бъдещите хурурзи, сред които е и д-р Гогов, упражненията с тренажора са най-добрия начин за усвояване на лапароскопските техники. Предимствата на този метод за обучение виждат и техните учители.

ЛЕКАР НА ГОДИНАТА: Заслужили медици получиха признание за работата си

„Придобиват се навици за боравенето с тези специфични инструменти, които помагат на специализантите в тяхната бъдеща работа”, заяви проф. д-р Владислав Христов.

Освен да усъвършенстват тънкостите на миниинваизвната хирургия, специализантите придобиват и повече увереност в операционната.

Тренажорът за лапароскопски интервенции е предоставен на "Пирогов" от дарители. Младите специалисти ще продължат обучението си на него и през следващата година.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.