Вижте кои са хората, които ескортират бегълците от правосъдие

Какво е да пазиш най-опасните престъпници? И какви са правилата при екстрадиране? Статистиката на Министерството на правосъдието показва ръст на екстрадициите от и за България. През изминалата година те са били общо 511, като у нас са върнати 239 бегълци от закона. Едни от най-шумните такива случаи от последните месеци са връщането от Франция на бизнесмените Евгения и Николай Баневи и на Северин, обвинен за убийството на Виктория Маринова.

Той няма лице и име. Заради заплахите не иска да показва самоличността си. Работи в Главна дирекция "Охрана" от самото й създаване. Конвоира и екстрадира най-страшните престъпници у нас и в чужбина.

САЩ оттеглят искането за екстрадиция на Желяз Андреев (СНИМКИ)

„Участвал съм в конвоирането на "Наглите" и на групата на Златко Баретата.Започнах да се страхувам, откакто има две деца. Получавал съм заплахи. Влязох в конфликт с един от конвоираните от една от тези групи. Едно от лицата ме познаваше. Заплаши ме с близките ми”, каза още човекът, който екстрадира престъпници.

Първата му екстрадиция била до Чехия през 2004 година. Правилата за извършването й разписва Мариян Маринов от сектор "Ексрадиция и конвой". 

За нашият герой без име и лице най-трудни са конвоираните с доживотни присъди. „На този човек не му пука за нищо.Той заявява, че дори да ме убие няма какво да ми направят. Конвоирането на тези лица е доста тежка психологическа дейност”, сподели още той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.