Той беше обвинен за нарушаване на търговското ембарго със Сирия

САЩ официално оттеглят искането Желяз Андреев да бъде екстрадиран. Това съобщиха самият Андреев и премиерът Бойко Борисов в Министерския съвет. Решението идва след няколкомесечни преговори с американските власти - прокуратурата и правосъдния им департамент. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

През април Андреев беше обвинен от властите в Маями, че с работата си в клон на американска фирма в България е нарушил търговското ембарго със Сирия. У нас обаче той е работил в кол център, без ръководни функции и без отговорности за политиката на компанията.

Решенето, че няма да бъде екстрадиран, идва след няколкомесечни преговори между българските и американските власти, тяхната прокуратура и правосъдния им департамент. 

„Изключително сложна ситуация, към днешна дата САЩ официално оттеглят искането за екстрадиция на Андреев, защото искането би било безпредметно с оглед причините, посочени в писмо на Министерство на правосъдието от - 28 август 2018 година и офиса на главния прокурор на Република България към Департамента за правосъдие на Съединените американски щати”, заяви премиерът Бойко Борисов.

„Осъзнавам, че обемът от работа е бил огромен, голям брой хора са били замесени, може би днес съм най-щастливият човек”, каза Андреев.

СПАСЕНИ ОТ ЕКСТРАДИРАНЕ: Каква ще бъде съдбата на българите, поискани от САЩ?

Борисов постави казуса „Желяз Андреев“ пред министъра на правосъдието и главен прокурор на САЩ (СНИМКИ)

Желяз Андреев и останалите българи няма да бъдат задържани (ВИДЕО)

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.