Това стана ясно след срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с американския посланик

Желяз Андреев и останалите четирима български граждани няма да бъдат задържани. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и правосъдния министър Цецка Цачева с американския посланик Ерик Рубин. Разговорите се проведоха в сряда в Министерския съвет.

Сотир Цацаров: Няма предпоставки за екстрадирането на Желяз Андреев

„В резултат на проведените разговори американската страна ще приеме, че не се касае за неотложен случай. Или казано по друг начин - няма да се пристъпва към задържането на лицата”, обясни Цацаров.

Дарителска сметка набира пари за адвокат на Желяз Андреев в Америка

„По наше разбиране не са налице всички юридически предпоставки за екстрадиране на лицата по казуса „Желяз Андреев”. Липсва изискуемата по договора за екстрадиция европейска заповед за арест двойна наказуемост, липсват и предпоставките по силата, на които могат да бъдат предавани български граждани. Шансът исканията за екстрадиция да бъдат уважени от българския съд, според нас, е минимален”, каза в Министерски съвет главният прокурор.

Омбудсманът: Оптимист съм, че Желяз Андреев няма да бъде екстрадиран

„Както е известно, задържане е било поискано по отношение на Желяз Андреев и то е било отказано от Добричкия окръжен съд. В същото време обаче на същите основания за още четирима български граждани такова искане е направено и към настоящия момент прокуратурата не е пристъпила към неговото изпълнение”, добави Цацаров.

ЕКСТРАДИРАНЕ В САЩ: Преди Желяз беше Гергана

„На 22 и 23 май в София в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС ще се проведе среща между ЕС и САЩ”, каза от своя страна министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Ще се увеличи ли броят на хората, застрашени от екстрадиране?

„ЕС ще бъде представен от министрите на вътрешните работи и министрите на правосъдието. Очакваме главният прокурор на САЩ, който е и ръководител на Департамента за правосъдие, да бъде тук. Продължаваме с контактите, консултациите и диалога, така че да не се стигне до изпълнение на договора. Считаме, че няма неотложност“, коментира Цачева.

Тя уточни, че очакват, след като вече има разбиране от страна на САЩ, да бъде и писмено изразено нежеланието за предварителен арест.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.