Училището ще се помества в сградата на старата митрополия в Ловеч

Отварят частно училище в храм. Ловчанската митрополия регистрира в Министерството на образованието намерението си да разкрие частно начално училище. Очаква се, то да отвори врати наесен, а неговото име ще е „Св. Седмочисленици”.

Това е начално частно училище. Ние сме в процес на регистрация, което се надяваме да стане до края на януари.Това каза Ловчанския митрополит Гавриил в ефира на „Здравей, България”.

РАЗРУХА В ХРАМА: Младежи с кауза да спасят най-старата църква в Ямбол

Училището ще се помества в сградата на старата митрополия в Ловеч. „Вероятно ще има някаква такса за ученици, които имат възможност, но тя няма да бъде голяма. Особено в началото няма да имаме много ученици, така че не можем да разчитаме на таксата. Ние ще търсим друго финансиране, защото  искаме центърът на образованието да бъде ученикът, който носи финансирането, а учителят – професионалист, високонравствен. По този начин той ще има свободата да изисква от учениците това, което е необходимо и да възпитава така, както трябва. В началото ни трябват двама учители, защото започваме с първи клас и подготвителен”, каза митрополит Гавриил.

ДЕЦА С КАУЗА: Защо няма места в неделното училище в "Младост"?

Даниел, който посещава неделното училище, обясни, че се учи на най-важните неща от Православието. „Учи ни кои са греховете, кое трябва да правим и кое – не. Също и как да се справим с трудностите в живота”, каза той.

Вече са издадени много книги за деца и те най-вероятно ще бъдат включени в учебния план на училището. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.