Хиляди участваха в митинг срещу Виктор Орбан в Будапеща

УНГАРИЯ

Нови протести срещу Виктор Орбан в Унгария. Недоволните от управлението на премиера организираха голям митинг в столицата. Хиляди се събраха в Будапеща с искания да бъде отменен така наречения "робски закон". Мярката дава възможност на работодателите да изискват до 400 часа извънреден труд годишно от работниците.

Самият Орбан отново заяви, че истинската причина за протестите са предстоящите евроизбори през май.

СЪРБИЯ

Протест срещу управляващите имаше и в Сърбия. Хиляди недоволни от президента Александър Вучич участваха в шествие по улиците на Белград. Това е петият пореден уикенд, в който протестиращите недоволстват от президента, когото обвиняват в корупция, авторитарно управление, натиск върху медиите и насилие срещу опозиционни политици. 

ФРАНЦИЯ

Безредици избухнаха на няколко от протестите на "жълтите жилетки" във Франция. Въпреки намаляващия брой на участниците, митинги имаше в Каен, Бордо, Марсилия и други френски градове.

В Нант и Париж се стигна до употреба на сълзотворен газ и палки от полицията. Макрон нарече опит на протестиращи да влязат в едно от министерствата в Париж "екстремно насилие" и се закани, че ще има последствия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.