Столичният зоопарк може да се похвали със 139 новородени

Столичният зоопарк може да се похвали със 139 новородени. Бебетата се появяват на бял свят в годината, в която зоологическата градина, която е най-старата и най-голямата на Балканския полуостров, навърши 130 години. През 2018 г. родените бебета животни са повече от изминалата 2017 г.. Сред тях има кенгуру, антилопа и елен. Най-малкият обитатател на зоопарка е женска антилопа. Тя се ражда само преди няколко седмици.

„За разлика от всички негативни демографски тенденции и статистически данни, които излизат за раждаемостта в България, в Софийския зоопарк може да се похвалим с повече бебета”, заяви екологът в Столичния зоопарк Катерина Зарева.

Лъвчета тризнаци радват посетителите на зоопарка във Франкфурт (ВИДЕО)

Сред най-новите попълнения са сурикат, елен лопатар, кенгуру, както и ценни и редки видове като египетските лешояди. Има и животни, които за първи път се раждат в Софийската зоологическа градина. Създаването на потомство в зоопарка винаги е планирано. Има обаче и животни, които няма как да сдобият с наследници. В забранения списък са кафявата мечка, вълкът и лъвът.

 „Правим всичко възможно да им създадем условия да преживеят зимата нормално. Някои не искат да излизат в снега и не излизат от загражденията си”, каза още директорът на столичния зоопарк Добромир Бориславов. Най-капризни се оказват слонът, носорогът и хипопотамът.

Освен, че правят нови планове за бебета, през тази година от зоопарка ще работят и за подобряване на местообитанията им.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.