Тереза Мей не събра подкрепа, а депутатите поискаха допълнителни гаранции за т.нар. "предпазен механизъм"

Британският парламент започна решаващият дебат за сделката за Brexit с Европейския съюз. Ключовият вот е насрочен за следващия вторник, а британското правителство ще има три дни да представи нов план, ако сделката бъде отхвърлена.

За втори път дебат по една и съща сделка. В края на миналата година вотът беше отложен, защото Тереза Мей не събра подкрепа, а депутатите  поискаха допълнителни гаранции за т.нар. "предпазен механизъм", който цели да не се допусне твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия. Вместо това премиерът предложи друго успокоение.

Тереза Мей: Великобритания ще напусне ЕС на 29 март

"Обсъждаме как парламентът да играе по-голяма роля в следващия етап и мога да ви кажа, че в случай, че не сме постигнали споразумение за бъдещите ни отношения до края на 2020-та, парламентът ще гласува дали преходният период да бъде удължен и дали да влезе в сила предпазният механизъм", каза Тереза Мей, премиер на Великобритания. 

По всичко личи, че тя не е събрала необходимата подкрепа. Северноирландската партия, която подкрепя правителството на малцинството, категорично обяви, че няма да гласува за сделката. При отхвърляне на споразумението Лондон е изправен пред две възможности - да има Brexit без сделка с всички катастрофални последствия или да поиска отлагане на датата на излизане до провеждане на предсрочни избори или на втори референдум. Пред Камарата на общините Мей отрече подобен вариант.

Тереза Мей не получи подкрепата на северноирландския си съюзник за сделката за Brexit

"Ще повторя, че напускаме Европейския съюз на 29-ти март и искам да го направим със споразумение", заяви премиерът на Великобритания. 

Вчера Мей претърпя още едно поражение, след като депутати от опозицията и от собствената й Консервативна партия гласуваха за ограничаване на възможностите на правителство да увеличи разходите в случай на Brexit без сделка. Британците, които гласуваха за Brexit като жителите на крайбрежния град Портсмут, продължават да искат напускане независимо от последствията.

В интернет вече е пуснат правителствен сайт, който разяснява на британците какво да правят в случай на излизане от ЕС без сделка на 29-ти март, а прогнозите са, че подобен изход може да срине британската лира с 25 процента, цените на имотите ще паднат с 30 на 100, а британската икономика ще изпадне в рецесия. Одиторски доклад показа, че  банките и финансовите институции вече са изнесли от Великобритания 1 трилион долара.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.