Жертвите са сноубордисти

Лавина затрупа сноубордисти над Банско. Загинаха двама, други двама успяха да се спасят.

Сноубордистите се качват на връх Тодорка малко след 12:00 часа. Избират да се спуснат по един от гористите улеи в посока хижа Бъндерица. Когато обаче тръгват по наклона, предизвикват 500-метрова лавина, която със страшна сила повлича двама от тях.

„Къса се горска лавина, помита ги.  Тогава травмите много често са несъвместими с живота, защото страшно много удари има от дърветата”, обясни Атанас Уков, планински спасител.

Лавина помете хотел в Швейцария (СНИМКА)

Двама от сноубордистите оцеляват и успяват да подадат сигнал за бедствието. Само след 6 минути спасителите са на място.

„Сигналът дойде от двете момчета, които са били с тях заедно. Подадоха ни сигнала, дадоха ни GPS-координати”, заяви Ивайло Валеов, планински спасител.

Сноубордистите са познавали много добре района. Най-вероятно са очаквали лавина в улея, защото са носили всичко необходимо за подобни екстремни ситуации. На гърбовете са имали така наречения еърбег, който да ги изхвърли над снега в случай на лавина. Но това не ги е спасило.

„Момчетата бяха изключително добре оборудвани. Факт е, че лавината им беше свалила от гърбовете еърбеците, разкъсала е презрамките. Не са успели да ги спасят”, коментира Атанас Уков.

Няколко часа по-късно телата на двамата загинали, на 33 и 34 г., бяха свалени от планината

Фаталната лавина е първата за сезона в района на връх Тодорка.

Репортер: Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.