Министърът на външните работи с коментар за Brexit и казуса със задържания у нас либийски кораб

„Пакетът „Мобилност” не помага за единението на Европа и нарушава някои принципи, с които толкова много се гордеем”. Това заяви в ефира на „Събуди се” външният ни министър Екатерина Захариева в коментар на промените, които изкараха на протести българските превозвачи.

Евродепутатите не стигнаха до решение по пакета „Мобилност” (ОБЗОР)

Според Захариева т.нар. „закон Макрон” разделя Стария континент, чисто географски, на периферни държави и такива, които са в центъра. Министърът подчерта, че неизгодните за България мерки са свързани със сериозните интересите на големи превозвачески компании от Франция, Австрия, Германия.

Захариева коментира и темата с либийския кораб, задържан на българска територия заради дълг на собственика му към наша компания.

„Дано този казус да се реши възможно най-бързо и да не повлияе върху отношенията между двете страни. МВнР се опитва по всякакъв начин за помогне за това. Понякога тихата дипломация е много по-добра”, каза външният министър. И допълни, че подопечното й ведомство не е информирано официално за намерение на Либия да задържа наши плавателни съдове, които навлизат на нейна територия.

КАЗУСЪТ С ЛИБИЙСКИЯ КОРАБ: Прокуратурата разследва съдебния изпълнител

Министърът говори и за предстоящия развод между Великобритания и Европейския съюз.

„Европа не се нуждае от Brexit. Надяваме се здравият разум да надделее и в крайна сметка да имаме един подреден Brexit”, коментира Захариева. И подчерта, че плавното излизане на Острова от Общността е в интерес и на българите, тъй като Лондон е сериозен търговски партньор на България.

Целия разговор с министъра гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.