От плешивия ибис в света са останали по-малко от 500 екземпляра

Екземпляр от световно застрашената птица - плешив ибис - беше открит в района на Карлово. От този вид в света са останали по-малко от 500, съобщиха за NOVA от организацията „Зелени Балкани”. Именно техни експерти са оказали първа помощ на изтощеното животно, намерено в околностите на подбалканския град.

Ибисът идва от Австрия, където орнитолози правят опити да възстановят популацията му. Прелетял е повече от 1500 километра, за да се озове у нас.

„Преди да навършат полова зрялост тези птици преминават през така наречения скитнически период. А когато е млад и неопитен ибисът се ориентира трудно”, поясни д-р Руско Петров от Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

Плешивият ибис е бил намерен преди няколко дни и приютен в поделението на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово. Военните подслонили птицата на топло в медицинския кабинет, за да се съвземе от дългото пътуване.

„Ибисът е в нелошо състояние, но личи, че не се е хранил пълноценно доста дълго време”, разказва Градимир Градев, експерт по редки видове в „Зелени Балкани”. Той е един от първите, които поемат грижа за птицата у нас.

В момента плешивият ибис е в Спасителния център в Стара Загора под грижите на опитни лекари. Пред камерите на NOVA животното премина пълен преглед и обезпаразитяване.

„Вероятно заради ниските температури някои от пръстите на краката му са премръзнали. Може да се наложи дори ампутиране”, уточнява оперативният управител на центъра д-р Петров. Все още обаче не може да се определи категорично дали птицата ще може да живее сама в дивата природа, допълва лекарят.

Плешивият ибис е чужд за нашите географски ширини. Обитава Близкия Изток и Северна Африка. Заради войната в Сирия обаче последната стабилна популация е останала в Мароко. Всеки жив екземпляр е ценна част от биоразнообразието на планетата, смятат специалистите в Стара Загора и вече са установили контакт със зоопарка, откъдето е мигрирал загубилият се у нас плешив ибис.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.