Болните се транспортират с риск да изпаднат от количката или носилката

Оплаквания от областната болница в Ямбол за трудности при транспортирането на пациенти от едно в друго отделение. Болницата я Ямбол е от „павилионен тип”, т.е. сградите в болницата са отдалечени една от друга. Болните се транспортират с риск да изпаднат от количката или носилката.

Само преди дни, заради дупките в двора, санитар едва не обръща пациент с количка при преместване от едно отделение до друго в ямболската болница.

“За да ме докара до тук, само ми каза: „Дръж се, дръж се моля, те, за да не те обърна да те пребия. И по това надолнище, човекът направо трепери”, разказва пациентката Дафина Илиева.

75-годишната жена е с множество заболявания и непрестанни болки. Дупките по терена ги засилват допълнително.

Заради дупките имало дори и инциденти с болни, споделили санитари. Теренът е истинско предизвикателство и за самите санитари и медицински работници.

„Транспортирането не е лесно и не само тук, по целия път е така, макар че е нов, но и той е нагънат”, разказва Марина Терзиева, медицинска сестра „Спешно отделение“.

Директорът на болницата казва, че са правили ремонт на дупките миналата година. „Много е трудно, виждате, болницата е „павилионен“ тип с 32 дка двор”, обясни д-р Панайот Диманов, директор МБАЛ „Св. Пантелеймон“ Ямбол.

На тези 32 декара са разположени 17 сгради на различните отделения, строени преди повече от столетие.  Авариите и ремонтите са ежедневие, разказва още директорът. Пари за дупките на този етап няма. В болничното заведение с приоритет се ремонтират многото сгради на отделенията, а не двора, обясни директорът.

Репортер: Мира Безус

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.