Франция и Германия обявиха, че започват подготовка за Brexit без сделка

Британският премиер Тереза Мей оцеля след вота на недоверие срещу правителството й, гласуван в сряда вечерта. А от четвъртък започна да търси начини за излизане от кризата. 

На фона на това Франция и Германия обявиха, че започват подготовка за Brexit без сделка.

48-часовите парламентарни битки бяха последвани от призив към политиците да загърбят собствените си интереси.

Британският парламент ще гласува на 29 януари плана Б за Brexit

“Сега депутатите казаха ясно какво не искат. Tрябва всички да работим конструтивно заедно и да определим какво иска парламентът. Ето защо каня депутатите от всички партии да се обединят за намиране на път напред. Път, който едновременно да отговори на резултатът от референдума и да получи парламентарна подкрепа", заяви Мей.

През целия ден на „Даунинг стрийт” 10 Тереза Мей посреща депутати на чаша чай в търсене на изход. Основната тема е план Б, който тя трябва да постави за гласуване пред Долната камара на парламента в понеделник.

Френското правителство стартира плана за подготовка за Brexit без сделка

Лидерът на опозицията обаче постави условие за среща с Мей - гаранции, че Brexit без сделка няма да има. Позицията на Джеръми Корбин среща широка подкрепа. Според британски медии най-малко 20 министри от кабинета на Мей ще подадат оставка в случай на хаотично излизане от Европейския съюз.

След като не успяха да предизвикат предсрочни избори, сега лейбъристите заговориха за втори референдум.

Политическите игри и хаосът вече предизвикаха застой в британската икономика и несигурност за живота на британците и европейските граждани в кралството.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.