"Необходимо е да се защитят френските граждани", каза френският премиер

Френското правителство стартира план за подготовка за излизане на Великобритания от Европейския съюз без споразумение с Брюксел. Това съобщи френският премиер Едуар Филип във връзка с резултатите от последната среща с правителството.

"Реших да активирам плана за подготовка при Brexit без споразумение. Необходимо е да се защитят френските граждани", каза той, цитиран от ТАСС.

Говорителят на Мей не изключи Brexit без сделка

Планът предвижда отпускането на 50 милиона евро на френските пристанища и летища за компенсиране на евентуални загуби във връзка с Brexit.

Вчера премиерът на Великобритания Тереза Май потвърди, че британското правителство ще представи нов план за Brexit на Камарата на общините в предстоящия понеделник, предаде Спутник.

СЛЕД ВОТА: Западни издания коментират ситуацията около Brexit

Франция подготви плана си за Brexit, след историческото поражение на британския премиер в парламента по-рано тази седмица.

След поражението Камарата на общините гласува подкрепа за правителството на Мей, въпреки че предишния ден отхвърлиха сделката по Brexit - общо 325 депутати гласуваха против предложението за вот на недоверие, докато 306 депутати гласуваха за него.

Отхвърлянето на сделката отново породи страхове за сценарий без сделка, тъй като остават само няколко месеца преди крайния срок 29 март, след което Великобритания ще се оттегли от ЕС.

Правителството на Тереза Мей оцеля: А сега накъде?

Около 30 000 френски компании изнасят стоки за Великобритания, сочат данни на френското финансово министерство, като през 2017 г. изнесените стоки за били на стойност 31 млрд. евро. Федерацията на френските производители на вина и спиртни напитки (FEVS) изрази тревога от случващото се. Великобритания е втория по големина вносител на френски вина след САЩ и е основен клиент за френските спиртни напитки.

"Този вот е в ущърб на историческите и плодотворни търговски отношения между нашите две страни," каза президентът на FEVS Антоан Лечша, призовавайки британските и европейските лидери да "направят всичко възможно да намерят алтернативно политическо решение до 29 март".

Корбин: Преговори - само при гаранция, че няма да има Brexit без сделка

От ноември френските депутати обсъждат законопроект, който се отнася до последиците от Brexit, които потенциално биха упълномощили правителството да издаде спешни постановления, ако е необходимо.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.