Вижте историите на зависими, които се опитват да възвърнат контрола над собствения си живот

Миролюба Бенатова ни среща с група влюбени в алкохола българи. Анонимните алкохолици допускат екип на NOVA да снима по време на срещите им и да запише изповедта им, но без да разкрива кои са те.

Така мъже и жени, борещи се с тежката зависимост, разказват потресаващи истории за ситуации, чувства, мисли и отношения, до които ги е довела злоупотребата със спиртни напитки.

МИРОЛЮБА БЕНАТОВА РАЗКАЗВА: Хаос в Хематологията

Една от жените споделя, че е била пияна, дори в момента на раждането на детето си. Друг алкохолик пък разказва, че многократно е обещавал на децата си, че ще спре да пие, след което е пристъпвал думата си.

Всички обаче са единодушни за едно – алкохолът им е давал самочувствие и ги е карал да забравят всичко неприятно.

7% от населението на света страда от алкохолизъм, като изходът от зависимостта често е затвор или смърт, сочат данни на движение "Анонимни Алкохолици". 

„Миролюба Бенатова представя”: Хитрино – живот след смъртта

У нас има 26 групи за взаимопомощ. Само в София действат 8 такива. В тях всеки ден зависими от алкохола и техните близки могат да потърсят съмишленици за трайно изтрезняване. Хората там остават завинаги без лица, а по пътя към проясняването има ментори, които подкрепят денонощно новите членове.

Тези хора минават през война със себе си и се учат да работят със собствените си души. Битката е много трудна и се води ежедневно от всички зависими, не само от алкохолиците”, коментира Миролюба Бенатова в ефира на „Събуди се”.

Целия репортаж гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.