Причината е шоковият скок на енергийната борса

Двойно по-високи сметки за ток отчита бизнесът през декември спрямо същия месец на миналата година. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев, цитиран от БГНЕС. Причината е шоковият скок на енергийната борса, където през октомври и декември беше регистрирано с до 300% увеличение на цената в рамките на ден.

Индустриалците поискаха спешна среща с премиера и проведоха разговори по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. До момента няма яснота кога ще се срещнат с Борисов. 

ТОК И БИЗНЕС: Държавата започва проверки (ОБЗОР)

Цените за индустриалния ток са по-високи от тези, които се търгуват на борсите в съседните страни, убеден е Велев.

“Важно е да се знае, че към цената, която се търгува на сегмента „Ден напред“, се прибавя и таксата „Задължение към обществото“, което надува още повече сметките на фирмите, които търгуват от енергийната борса", коментира председателят на АИКБ.

Протест в Пловдив срещу увеличението на тока за индустрията

Неговият колега Евгени Иванов от КРИБ директно определи твърдението на енергийния министър Теменужка Петкова, че имаме най-евтината енергия на борсата, като „опашати неистини“. Изчисленията показват, че ако се добавят и допълнителните такси, цената става същата като в Германия.

Асоциацията на организациите на българските работодатели предлага таксата „Задължение към обществото“, която формира месечните битови сметки, да отпадне за отделните потребители и бизнеса и да се поема от бюджета.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.