Затворени са 902 училища в страната

Грипна епидемия в половин България. Вече в 14 области е обявена епидемията заради големия брой заболели. От четвъртък епидемия ще бъде обявена и в Кърджали и Видин.

Расте броят на болните от грип в София

Тази и другата седмица се очаква пикът на епидемията. Тя вече взе няколко жертви, сред които и 5-годишно дете. Трима души се борят за живота си във великотърновската болница. Един от тежко болните пациенти там е бременна жена.

Още три области у нас обявяват грипна епидемия

Общо 902 училища в страната временно затвориха врати.

От сряда в грипна ваканция са учениците от 71 училища в област Сливен и от 80 училища в област Хасково. 194 училища в област Пловдив, 122 училища в област Варна, 122 училища в област Пазарджик и 69 училища в област Добрич продължават да не провеждат учебен процес. По предписание на РЗИ няма занятия и в 97 училища в София-област.

В 60 училища в Смолян и в 43 училища в Ямбол учениците не учат, а в Перник за 40 училища грипната ваканция е удължена до 24.01.2019 г.

Три училища в Кюстендил също не провеждат занятия по предписание на РИОКОЗ. Това са СУ "Кл. Охридски", Професионалната гимназия по облекло и стопанско управление и ОУ "Хр. Павлович" в гр. Дупница.

В Бургас и Стара Загора пък грипната ваканция свърши и учениците се завърнаха в класните стаи.

Враца е в предепидемична обстановка, но не са достигнати необходимият брой болни, за да бъде обявена такава, заяви пред NOVA кметът на града Калин Каменов.

Очаква се тези дни да бъде обявена епидемия и в столицата. Една от причините за забавянето е, че решенията за затваряне на училища и учреждения се вземат на база на броя на отсъстващите, а няма как да се отчете колко души боледуват на крак.

Прогнозите са пикът на грипната епидемия да отмине в края на следващата седмица. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.