Темата коментира председателят на парламентарната комисия за социалната политика Хасан Адемов

„В системата на ТЕЛК работят 74 комисии и не всички техни членове могат да бъдат поставени под общ знаменател. Много голяма част от тези лекари са съвестни професионалисти. Но случващото се оставя чувство за несправедливост при разпределението на средствата за хора с увреждания”. Това заяви в ефира на предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” Хасан Адемов, депутат от ДПС и председател на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика. Изказването му бе по повод разследването на прокуратурата за източването на стотици милиони с фалшиви ТЕЛК-решения в цялата страна. Едно такова решение струвало между 600 и 2 500 лева.

СЛЕД АКЦИЯТА С ТЕЛК-овете: Къде са пропуските в системата?

Адемов заяви, че „пробойните са в наличието на документи с невярно съдържание”. Членовете на комисиите определяли процента на инвалидност на база на представени от пациента данни. Те обаче не винаги отразявали действителното състояние на явилия се пред ТЕЛК.

„Проблемът е в това, че няма онлайн връзка или т.нар. информационна свързаност между лечебните заведения, НЗОК и ТЕЛК-овете. Така лекарите от комисиите не могат да проверят дали определени изследвания са направени, дали дадена епикриза е истинска и т.н.”, поясни Адемов.

След разкритията за фалшиви ТЕЛК-решения: Има ли незаконни схеми в болницата в Силистра?

Той изрази надежда, че скоро ще бъде направена единната информационна система, която би елиминирала пропуските. В момента тече обществена поръчка за избор на изпълнител. Тя е обявена от Министерството на здравеопазването.

„Хората се притесняват, защото, когато се извършват такива проверки на органите на реда, НСИ спира изплащането на инвалидни пенсии”, каза още Адемов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес