Репортерите на NOVA представят #ИсторииОтЖивота2018

Комисията по досиетата за първи път публично показа всички архиви на Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

В 22 архивохранилища в Централизирания архив на комисията се съхраняват близо 15 км документи на хартиен носител и над 4 млн. архивни документи на различен носител - филми, видео, CD.

“За първи път хората могат не само да чуят за така наречените картончета и досиета, образно казано да пипнат държавна сигурност, защото тук всички, които дойдоха имаха възможност не само да видят не само регистрационни картони карти дневници протоколи за унищожаване, но и много предмети, които са се намирали  и които откриваме в различните оперативни дела“, каза Екатерина Бончева от Комисията за разсекретяване на досиетата.

Освен документи, в архива са изложени и предмети, прилагани, като доказателства към дела, образувани от ДС. Най-голям интерес у посетителите предизвика саморъчно изработения печат и програма на обявената тогава за противодържавна организация  “Турско-национално освободително движение в България“. Тя се създава в отговор на възродителния процес у нас. А позиви против смяната на имената са изработвани на плоскости с гумени букви.

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.