Лентата разказва за бруталното убийство на 2-годишно дете

Една история привлече вниманието на целия свят в последните дни. Майка събира подписи срещу  филм, номиниран за „Оскар”. В петицията с искане за спиране на лентата вече са се включили 100 000 души.

20 секунди от един кошмар. И  30-минутен късометражен филм, който го разказва - на път да помрачи сезона на наградите на Холивуд тази година.

Това е историята на 2-годишния Джеймс Бълджър, чийто живот свършва в ръцете на 10-годишните Робърт Томпсън и Джон Венабъл. През 1993 г. в Англия, докато малкият Джеймс и майка му Денис Фъргюс се разхождат в търговски център в малко градче до Ливърпул, на щанда за месо детето е отвлечено. В този момент тя не подозира, че това са последните часове от живота на сина й.

Родители на убито дете искат изтеглянето на номиран за "Оскар" филм

През следващите три десетилетия ужасяващото убийство на детето е разказано подробно по най-болезнения обществен начин - в пиеса, в книга, в безброй телевизионни репортажи и документални филми, а миналата година - и в късометражна лента на ирландския режисьор Винсент Ламб. Сега майката на момчето обвинява създателите на филма, че без нейното знание и съгласие възраждат потресаващата история.

„Не мога да опиша колко съм отвратена и разстроена, че този така наречен филм е създаден, а след това - и номиниран за „Оскар”.  Да направиш просто филм без да се свържеш със семейството на Джеймс е едно, но съвсем друго е, когато той показва последните часове на детето ми. Толкова съм бясна и разстроена! Да караш мен и семейството ми да преживеем всичко отначало?! И след всичко, което казах за този т. нар. филм, той да бъде номиниран за „Оскар, игнорирайки подписка от 90 000 души срещу пускането му?! Отвратена съм!”, коментира Денис Фъргюс. 

За тези, които не знаят нищо за убийството на Джеймс Бълджър, записите от камерите в търговския център показват две момчета, които държат за ръка дете и се опитват да си проправят път сред тълпата. Но по-късно на патоанатома са нужни цели 33 минути, за да обясни в съдебната зала жестокостта на това убийство.

На 12 февруари 1993 г. 10-годишните Робърт Томпсън и Джон Венабъл измъчват до смърт 2-годишния Джеймс. Кой е предложил това да се случи? Пред разследващите двамата се обвиняват взаимно. Ясно е само едно - три дни преди да убият, момчетата прекарват времето си в търговския център. Крадат бонбони, батерии, играчки и кутия със синя боя, която по-късно изливат върху очите на детето. И всичко това за удоволствие, удоволствието да се гавриш с по-беззащитен от теб. Джеймс е бил идеалната жертва на идеалното място.

Специално студио с водещи Мариян Станков - Мон Дьо и Ива Софиянска-Божкова в Голямата нощ на "Оскарите"

След търговския център те го отвеждат през най-оживените улици на града, за да стигнат до железопътна линия на 4 км от Ливърпул. Там, в продължение на 45 минути, двамата буквално изтезават детето, а финалният удар е с 10-килограмов железен прът в главата. С 42 наранявания по лицето, главата и тялото, обезобразеният Джеймс е оставен да лежи мъртъв върху релсите, за да може преминаващ влак да заличи следите на убийците. Но много скоро полицията разплита случая и двамата правят пълни самопризнания. Именно на тази база ирландецът Винсент Ламб създава своята 30-минутната драма за „Оскар”.

Притиснат от обществения натиск в Обединеното кралство, режисьорът се извини на семейството.

„Не исках филмът да нанесе душевни травми и да засили гнева на семейството. Направихме го, за да  разберем защо тези 10-годишни момчета са извършили толкова ужасяващо престъпление. Моето мнение е, че ако не разберем причината, е възможно подобно нещо  да се случи отново", заяви режисьорът. 

Филмът му не беше смятан за фаворит за „Оскар”, но след разразилият се скандал историята набира все по-голяма популярност, а букмейкърите започват да му дават челните позиции. А отвъд Океана и блясъка, вече 26 години една майка в Англия живее с ужаса от загубата на своя 2-годишен син.

Репортер: Драгомир Танев

Най-дългоочакваното и бляскаво събитие във филмовите среди – връчването на наградите "Оскар" за 2019, ще бъде предавано директно в ефира на KINO NOVA на 24 февруари 2019 година след полунощ. Филмовият канал ще излъчва церемонията ексклузивно за България през следващите 3 години. Кои ще са отличените от Американската академия за киноизкуство този път – предстои да разберем съвсем скоро. Освен да станат свидетели на церемонията по KINO NOVA, зрителите ще могат да проследят най-интересните моменти от подготовката с ексклузивни интервюта и репортажи по NOVA.

Деветото издание на "Треска за Оскари", превърнала се в емблема на KINO NOVA, ще допълни звездната кино мания. Повече филмови изненади от всякога очакват най-запалените фенове в праймтайма на филмовия канал. От 28 януари кампанията ще поднесе подбрана селекция от премиерни заглавия и абсолютни хитове. 

28 вечери с 2 Oскарови филма. И един грандиозен финал на живо. Най-престижната церемония – Наградите Оскар. Избери „Треска за Оскари“ по KINO NOVA.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.