Вижте кой стои в центъра на събитията с властта

Докато премиерът Тереза Мей се подготвя за нова битка с депутатите по въпроса за Брекзит, един човек стои в центъра на събитията с властта да определя това, което ще се случва оттук нататък.

Председателят на Камарата на общините Джон Беркоу е най-известен с начина, по който председателства дебатите, изревавайки „Ред! Ред!“ срещу непокорните депутати и раздавайки наказания на служителите, които го ядосват.

Но във вторник той ще играе решаваща роля за това дали Мей ще успее да се придържа към плана си за напускане на Европейския съюз на 29 март и дали на депутатите ще бъде позволено да се опитат да я спрат, обяснява БГНЕС.

Тереза Мей иска повторно отваряне на преговорите за Brexit

Притеснително за правителството, той показа, че е щастлив да скъса правилника, за да позволи на парламента да каже думата си.

"Съдия на нашите дела"

Беркоу е избран за депутат от Консервативната партия на Мей, но издигането му до председател на Камарата на общините през 1999 година означава, че той трябва да бъде политически неутрален.

Въпреки това, неговата намеса в дебатите за Брекзит доведе до обвинения от страна на бившите му колеги, че е предубеден както срещу правителството, така и срещу самия Брекзит.

Вместо това той се радва на широка подкрепа от страна на депутатите от опозицията.

Срещу него има обвинения, че ръководи култура на тормоз в Камарата на общините, а самият той не отрича, че е нарекъл жена – министър в правителството„глупава“.

Размяната на реплики между депутатите и председателя става все по-ожесточена, но напрежението достигна точка на кипене по-рано този месец.

Пореден важен вот в британския парламент около сагата с Brexit

Създавайки прецедент и отхвърляйки съветите на съветниците си, Баркоу позволи на депутатите да променят правителствено предложение по договора за Брекзит.

Ефектът беше, че принуди Мей бързо да се върне в Камарата на общините, за да обясни какво ще стане ако споразумението бъде отхвърлено от депутатите – нещо, което се случи само след няколко дни.

Решението на Беркоу предизвика гняв в залата, а консервативните депутати и министри го заклеймиха директно.

"Много от нас сега вече ще имат непоколебимо убеждение, че съдията на нашите дела ... вече не е неутрален", каза един от народните представители.

Друг пък коментира стикера, забелязан в колата му, на който било изписано нецензурно обръщение за Брекзит.

Беркоу отговори строго, че колата принадлежи на съпругата му и "тя има право на своите възгледи", като настоя, че той просто защитава правата на отделните законодатели.

Във вторник 56-годишният председател ще се върне на капитанското място, където депутатите обсъждат опитите на Мей да спаси споразумението за развод с Евросъюза.

“Темата на NOVA“: Брекзит – Парализа

Разочаровани от липсата на напредък, те ще се опитат да я принудят да приеме поправки, които изискват търсенето на нов план, отлагането на Брекзит или свикването на нов референдум.

На плещите на Беркоу се пада тежестта да вземе решение преди дебата във вторник кои от тези изменения да бъдат поставени на гласуване.

Искове за тормоз

Роден през 1963 г. в скромно семейство, Беркоу е израснал в Лондон и е шампион по тенис за деца, което води до любовта му към спорта.

Той винаги е бил консерватор, но в младостта си подкрепя десни възгледи, които сега отрича.

Той става депутат през 1997 г. и 12 години по-късно е избран за председател на Камарата на общините, като се превръща в най-младият човек, който заема този пост за последните 100 години.

Беркоу се опитва да модернизира парламента, като сменя традиционните дрехи на председателя за проста роба върху костюма и се стреми да улесни депутатите – жени, които имат малки бебета.

Но критиците казват, че той е надут и опиянен от звука на собствения си глас - един от консервативните депутати гласно го описа като "глупаво, престорено-набожно джудже".

Преди неотдавнашните сблъсъци около Брекзит, Беркоу разгневи и много консерватори с откритата си съпротива да позволи на американския президент Доналд Тръмп да говори пред парламента.

Председателят на Камарата на общините трябва да се пенсионира през следващата година, но имаше предположения, че може да отложи това, за да надзирава процеса на Брекзит - идея, която е твърде вероятно да разстрои правителството.

Като се има предвид подкрепата му от опозицията, министрите могат да направят малко по въпроса, въпреки че различни медии допускат, че като наказание може да му бъде отказано място в Камарата на лордовете, когато се оттегли. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.