Министърът на културата заяви, че записът, разпространен от Йончева, е монтаж от многобройните оперативки, правени за ремонта на Ларгото

Министърът на културата Боил Банов отрече пред обвиненията на Елена Йончева, че 
Министерството на културата е опростило 700 000 лв. на фирми-строители на втори и трети етап от Ларгото като неустойка за забава на работата.

"Няма опростени пари, заведена е искова молба в съда. Записът, разпространен от Йончева, е монтаж от многобройните оперативки, които сме правили за ремонта на Ларгото. Рекетират ме със записи от четири години. Лицето се казва Ангел Ангелов, директор на дирекция по това време в министерството, но уволнен от министър Вежди Рашидов за поредица гафове. Всички, които работят с мен знаят, че не се поддавам на рекет. Ако ми се съберат думи, вероятно и съм псувал, вероятно съм и повдигал тон и съм защитавал държавния интерес по всякакви начини. От тези оперативки може да се скалъпят още 56 записа", коментира Банов.

Йончева със запис срещу министъра на културата Боил Банов

Той заяви готовност да подаде оставка, ако такава му бъде поискана.

Министърът разпространи копие на исковата молба до Софийския градски съд, в която Министерството на културата търси над 753 000 лева за забава на ремонта с 36 дни. Исковата молба е с изходящ номер 11-00-20 от 17 януари 2017 г. и е против дружество по ЗЗД "Антична Сердика"; Ангел Митов като представляващ "Реставрация ЕАД; Ангел Дерменджиев в качеството на управител на "Пътстрой - Варна" ЕООД и Юлия Мирчева, в качеството на "Финанс Груп 2013" ЕООД. 

Банов каза още, че ще заведе дела срещу тези, които го рекетират. Щял да се консултира с адвокати и да "съди, когото може".

"Това са "проектаджии", които искат незаконосъобразно да влизат в проекти и, ако това не става, започват да рекетират, шантажират, тормозят и сплашват" каза Банов. И допълни, че отчита като своя грешка факта, че не е подал сигнал за рекета над него.

Запитан защо сега се пуска тази информация за Ларгото, министър Банов каза, че не знае - "вероятно, защото идват избори" или защото БСП е пуснала своя телевизия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.