Самият Гуайдо призова привържениците си да излязат по улиците на Барселона

Хиляди демонстранти излязоха по улиците на Каракас, едните с искане Николас Мадуро да отстъпи властта на самообявилия се за президент Хуан Гуайдо, а другите, за да честват 20 години от началото на боливарската революция и да изразят подкрепата си за Мадуро, предаде Франс прес. Поддръжниците на опозицията тръгнаха от пет сборни пункта в източната част на столицата и се запътиха към представителството на ЕС.

От понеделник страните от ЕС ще признават Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 100 000 венецуелци излязоха по улиците на Каракас с искане президентът Николас Мадуро да напусне поста си, а опозиционният лидер и самообявил се за и.д. президент Хуан Гуайдо заяви, че "промяната във Венецуела е много, много близо", предаде ДПА.

"Днес обявяваме глобална коалиция за хуманитарна помощ и свобода във Венецуела", заяви Гуайдо. Той приветства и решението на генерала от ВВС Франсиско Янес да се отрече от Мадуро и да признае Гуайдо за временен президент.

"Всяко официално лице, което застава на страната на конституцията, е добре дошло", каза Гуайдо.

Гуайдо обяви, че в близките дни във Венецуела ще пристигне хуманитарна помощ и поиска от армията да я допусне, предаде Франс прес.

"Имаме вече три центъра за събиране на хуманитарната помощ: в Кукута (Колумбия), в Бразилия и на един карибски остров", заяви опозиционният лидер пред свои привърженици в Каракас.
Гуайдо обяви нова демонстрация за 12 февруари, когато Венецуела отбелязва Деня на младежта и друга демонстрация, свързана с пристигането на хуманитарна помощ, чиято дата той не съобщи.

Междувременно високопоставен генерал се обяви в подкрепа на Хуан Гуайдо. Управляващите и опозицията полагат големи усилия да спечелят армията на своя страна. Засега генералитетът стои зад Николас Мадуро. Членът на върховното командване на Военновъздушните сили Франсиско Йанез каза във видео в Twitter, че повечето войници не харесват режима и призова да го последват.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.