По думите на археолога през ноември и декември 2015 г. положението в Министерството на културата е било катастрофално

Боил Банов и Вежди Рашидов спасиха проекта Ларгото, иначе България щеше да плати неустойка от десетки милиони. Това каза за Агенция „Фокус“ археологът проф. Николай Овчаров.

„Говоря не само като археолог, а и като съветник в Министерството на културата – не само на Боил Банов, но и на Вежди Рашидов и после и на Рашко Младенов в служебния кабинет. Бях не само свидетел, но и участник в битката за създаването на Ларгото пред ЦУМ в центъра на София. Това беше една изключително тежка задача, която бе многократно спъвана”, заяви Овчаров, цитиран от vesti.bg

„Не искам да говоря за конфликта между Елена Йочева и Боил Банов – има си прокуратура, която ще се изказва по тези въпроси”, заяви проф. Овчаров. „Мога да кажа какво се случи в края на 2015 г. Проектът трябваше да бъде завършен буквално в рамките на месец-два, защото ако това не се случеше до края на декември 2015 г. и не бяха получени необходимите документи, България щеше да загуби от неустойки няколко десетки милиона лева. Те трябваше да бъдат платени от страна на държавата, защото това са европейски средства, които вече бяха разходвани. И такива бяха условията, че трябваше да се платят, ако проектът не беше изпълнен“, обясни архелогът.

По думите му през ноември и декември 2015 г. положението в Министерството на културата е било катастрофално.

„Вежди Рашидов беше на лечение от рак в Германия, единият заместник-министър – археологът Бони Петрунова, имаше много тежки здравословни проблеми и беше в дългосрочна отпуска, шефът на кабинета – Ива Петрони, също беше в дългосрочна отпуска по болест. И именно Боил Банов като заместник-министър трябваше да изпълни всичко – въпреки че той не отговаряше за това, тъй като неговият ресор беше театърът, музикалните фестивали и т.н.”, обясни Николай Овчаров.

„Аз съм свидетел колко трудно беше, защото тогава непрекъснато имаше протести на една много малка групичка от 48 души – броили сме ги”, подчерта проф. Овчаров и посочи, че тези хора са се опитвали с всички сили да спрат проекта Ларгото.

„Казвам всички тези неща, защото спиранията, за които става дума в незаконните записи от тези дни, до голяма степен са заради това, че тогава се губеше страшно много време в преправки на проекта. Нямаше начин да е друго особено в зимните условия. И Банов и Рашидов – защото той се върна през януари 2016 г., реално спасиха Ларгото. Те направиха неимоверни усилия, иначе България щеше да плаща”, смята проф. Овчаров.

„Нека да си припомним, че през 2014 г. – по времето на Орешарски, този проект беше спрян и тогава долу, пред ЦУМ, всичко беше едно блато, пълно с вода и в него дори растяха водорасли. И всичко това трябва да се знае, защото в момента общественото мнение се настройва по един абсолютно негативен начин при положение, че наистина това са хора, които направиха страшно много за българската култура”, категоричен е Николай Овчаров.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.