Отговорите потърси Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”

Спим средно с два часа по-малко на денонощие, отколкото преди век. Продължителността на съня в големите технологични градове вече е под 6 часа, а основен виновник за това e така наречената „синя светлина”, която екраните на телефоните и уличните лампи излъчват. Какво показват последните научни изследвания и какви са вредите за децата и възрастните – отговорите потърси Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

„Синята светлина” е навсякъде около нас. Виждаме я от екраните на телевизора, на таблета, на телефона си. Според последните изследвания на американски учени светлината, която излъчват  екраните, вреди на зрението, спокойствието и най-вече на съня ни. Сънят на американците през последните години е намалял със средно 2 часа на денонощие.

Недостатъчният сън води до риск от Алцхаймер

Всеки път, когато денят за Миглена и сина й Калоян завършва пред телевизора или смартфона, заспиването е трудно.„Силната светлина ни кара да мислим, че е ден. Ставаме по-активни, трудно заспиваме”, каза родителят Миглена Манчева.

Стоенето по тъмно пред екрана с поредния филм или компютърна игра води и до физическо неразположение при двамата.

Всеки час пред екрана вечер намалява съня ни с 8 минути, изчисляват учените от университета в Оксфорд. Около 60 % от хората по света стоят пред екрана поне 6 часа на ден. Това води до тежки проблеми със съня.

„Синята светлина е много агресивна по отношение на окото и на мозъка. Може да има и последици. Първите симптоми могат да бъдат поява на тъмно петно, или начупване на линиите пред погледа ни”, заяви невроофталмологът проф. Силвия Чернинкова.

„Ако сме загасили всички лампи и на тъмно гледаме дисплея, започва да ви дразни очите още на петата минута”, каза още астрофизикът Венцислав Димитров.

Учените доказват, че силната светлина, излъчвана от екраните на телефоните и таблетите, пречи на хормона на съня, мелатонин, да секретира. А това пречи на мозъка да заспи.

Здравият сън помага при подготовката за изпити

Синя светлина излъчват и LED-крушките в домовете ни. Изкуствената светлина е не само в дома ни. В големите градове се стига до светлинно замърсяване, което пречи да виждаме звездите в небето. Тази светлина бързо достига и до домовете ни. Токио е най-осветеният град на планетата и там хроничното безсъние е нещо обичайно. Очакванията са до 2021 година американците да похарчат почти 12 млрд. долара за сънотворни. 

В България почти няма точка без светлинно замърсяване, а най-много негативните ефекти от изкуственото осветление се усещат в столицата.

Трябва ли родителите да забраняват или ограничават използването на мобилни телефони от децата – отговорите гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.