Темата коментират Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара и д-р Станимир Хасърджиев председател на Националната пациентска организация

„Въвеждането на верификацията като концепция сама по себе си е много фармацевтична като логика. Не вярвам някой фармацевт да е против нея. Но трябва да сме наясно, че верификацията като система не казва дали лекарствата са фалшиви, тя казва дали имаме фалшифицирано лекарство. Това са две различни неща.” Това коментира Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара относно въвеждането на електронна система за верификация на лекарствата в аптеките в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

Аптекари се опасяват, че няма да могат да продават лекарства

„Фалшиво лекарство е това, което съвсем не е това, което пише на него, а фалшифицирано лекарство е такова, което не е внесено на територията на България от фирмата, която има права за него”, поясни той.

По думите му лекарството може да е истинско, но може да е чисто търговски фалшифицирано. Т.е. верификацията ще доказва само дали дадено лекарство  е с произход от фирмата, която държи правата за него.

Много аптеки у нас не са готови за системата за разпознаване на фалшиви лекарства

„Системата наистина ще позволи не само на българските, но и на европейските граждани да знаят дали лекарството идва от съответните производители или вносители, които са произвели това лекарство. Именно това е гаранцията, че лекарството не е фалшиво, което е нещо добро”, заяви д-р Станимир Хасърджиев председател на Националната пациентска организация.

По думите му системата се въвежда на общоевропейско ниво от няколко години, но повечето българи са изчаквали до последния момента за това.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.