За голяма част от търговците новите изисквания са непосилни

Почти половината аптеки у нас не са готови да въведат системата за разпознаване на фалшиви лекарства. Причината е, че за голяма част от търговците изпълнението на новите изисквания и въвеждането на специален софтуер са непосилни. Някои дори предупредиха, че ще се стигне до фалити.

Аптеката в свищовското село Новград е единствената за 8 населени места в района. До седмици тя ще трябва не само да обслужва хиляди пациенти, но и да въведе нов софтуер и електронни четци срещу фалшиви лекарства.

Нови мерки срещу търговията с фалшиви лекарства

Според част от фармацевтите, инвестициите щели да оскъпят и самите лекарства.

„Категорично това е подвеждащо твърдение – пазарът на лекарствата и цената са регулирани от държавата, това не може да стане по волята на производителите”, каза проф. Илко Гетов.

От организацията за верификация на лекарствата оспорват и данните, че аптеките не са готови за системата.

„Тези изисквания – за интернет и софтуер – са базови, за да сключиш договор със здравната каса. Само след няколко месеца ни предстои електронно здравеопазване, където същите тези изисквания ще бъдат задължителни, за да останеш да съществуваш”, каза още проф. Гетов.

Фармацевтите, обаче, са единни, че още никой не е готов за другата система – тази, която ще следи наличностите от лекарства и ще ограничава паралелния износ. Тя влиза в сила от 12 февруари.

Предлагат фалшиви лекарства в интернет

„Шест месеца ще се събират тези данни, за да може да се генерира списък със забранени за износ лекарства. В този период режимът смятам, че ще бъде по-либерален. По отношение на верификацията – също смятам, че ще има време за въвеждане плавно на изискването”, каза д-р Даниела Дариткова.

Според здравните власти, аптеките щели да заработят по-лесно след въвеждането на електронната рецепта. очаква се това да стане до края на годината.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.