За това сигнализира зрител на NOVA

Фалшиви лекарства в интернет. За това сигнализира наш зрител на NOVA, който си купил медикаменти в мрежата. По закон там може да се продават само такива, за които не трябва рецепта от лекар и то от лицензирани онлайн-аптеки. Но на практика можем да намерим всичко. Традиционно в България се продават незаконно анаболни стероиди, лекарства за полова мощ и медикаменти за отслабване.

По темата

Изследването на това хапче започва от тази лаборатория. Откъде точно идва, не се знае. Минава обаче през ръцете на един мъж. Ще го наречем Иван. Решава да си купи лекарството по интернет. Купувал го е и преди от аптека, въпреки че никога не потърсил съвет от лекар. Този път не го намерил. Затова поръчал онлайн. На пакета: подателят е жена, без адрес.

Предложенията на интернет-страницата са на български. Лесно проверяваме обаче, че сайтът физически се намира в Холандия. А това затруднява и разследващите, защото по закон не могат да изискват информация от интернет-доставчиците.

„Единствените случаи, в които може да се изисква такава информация, за да получим разрешение от съда, е, когато се късае за тежки умишлени престъпления”, коментира Явор Колев от Главна дирекция борба с организираната престъпност.

От фирмата-производител са категорични, че не са произвеждали лекарство с такъв партиден номер. Допълнително носим поръчания медикамент и в Агенцията по лекарствата, за да разберем дали е опасно. Изследването ще отнеме месец, но тенденцията е показателна.

„Между 60 – 95% по статистики на Европейската комисия, на Световната здравна организация, разпространените по този начин лекарства, са с неизвестен произход, с липсващи гаранции за качеството”, коментира Мария Попова от Изпълнителната агенция по лекарствата.

И въпреки че проблемът е ясен, институциите не правят проверки по собствена инициатива.

Сигналът на иван към всички вече е ясен - проблемът не е в интернет, а в това, кой стои от другата страна на компютърния екран.

Повече по темата гледайте във видеото.