И можем ли да спасим човешки живот, без да застрашим своя?

При шофиране в мъгла – водачите да бъдат максимално внимателни със скоростта, с която управляват превозното средство и да спазват достатъчна дистанция. Това ни съветват специалистите, за да спасим човешки животи, без да застрашим своя, когато видимостта на пътя е намалена.

Във вторник при пътен инцидент на АМ „Струма” един човек загина, а 13 други бяха ранени. В момента на катастрофата видимостта в района е била едва 4 - 5 метра, казват от полицията. А според някои участници в инцидента, шофьорите са виждали на едва метър разстояние. В същото време настилката е била влажна.

Тежка верижна катастрофа на АМ „Струма”, един човек е загинал (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Такава трябва да бъде скоростта, че винаги да може да се спре и да се овладее автомобилът. Не може да бъде повече от 50 км/ч при толкова намалена видимост”, казва Владимир Василев, собственик на автошкола, който от 20 години обучава бъдещи шофьори. Ежедневно припомня на своите курсисти, че преценката на скоростта е най-важна. Често обаче шофьорите подценявали пътната обстановка.

„Почти сигурен съм, че скоростта пак е причина за тази катастрофа. Всяка една верижна катастрофа основно е неспазването на дистанцията и високата скорост, с която се движат автомобилите”, коментира Василев.

По данни на Института за пътна безопасност в периода от декември 2018 г. до днес са станали 8 верижни катастрофи, с 6-ма загинали и 33–ма ранени.

Трима пострадали, след като шофьор удари 6 коли в Пловдив (СНИМКИ)

Инспектор Георгиев от Пътна полиция напомня - колкото по-голяма е скоростта, толкова по-голяма трябва да бъде и дистанцията между автомобилите.

„Моят личен съвет е винаги карайте по-бавно. Това ви дава време за реакция. Лично аз като водач, при по-голяма скорост, спазвам дистанция от около минимум 50 метра”, казва Георгиев.

По думите му носенето на светлоотразителна жилетка позволява на всички водачи да ви видят много по-рано. Именно тя също може да спаси човешки живот.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.