Документът беше определен като расистки от противниците и като навременен от поддръжниците му

Редица ограничения и задължения за ромския етнос - това предвижда концепция, представена от вицепремиера Красимир Каракачанов.

Документът беше определен като расистки от противниците и като навременен от поддръжниците му. Сред най-категоричните мерки са ограничаване на бременността за майки, оставили в институции две или повече деца, както и спиране на социални помощи.

Освен ограничение на достъпа до социалната система на децата, които  раждат деца, концепцията на Каракачанов предлага и безплатни аборти за жените от ромски произход, които не желаят последваща бременност. Текстовете станаха повод за политически атаки и обвинения за  трупане на политически дивиденти.

В ромския квартал Кошарник в Монтана, новината посрещнаха с призив за оставка.

„Господин Каракачанов да създава работа, а не етническо напрежение в страната“, призоваха жителите на квартала.

„Говоря за създаване на трудови навици. За онази част от населението, която няма образование. Ссоциалните помощи, които получаваш всеки месец доброволни ли са – изяждаш ги, изпиваш ги, не се грижиш за децата, оставяш ги на улицата, учиш ги обаче на други трудови навици – да бъркат по джобовете”, каза министър Каракачанов.

Звучен отпор огласи и парламента днес.  От ДПС определиха мерките за  противоконституционни.

„Г-н Каракачанов много добре трябва да познава чия философия и програма копира тяхната концепция. Това е философията на нацизма”, каза Джейхан Ибрямов от ДПС .

Предложение: Край на помощите за роми, отказващи работа

„Мисля си, че има проблем, който трябва да бъде решаван. Не знам дали точно с аборти и безплатни действия става това нещо в  съвременна държава”, коментира Таско Ерменков от БСП.

НФСБ  изненадващо обявиха: „Това е наша програма, преписана 1 към 1”, каза Валентин Касабов.

„Едно нещо само не ми харесва, че прекалено е насочена и се подчертава, че е срещу циганския етнос”, заяви Валери Симеонов, НФСБ.

И надвиснаха съмненията за политически преди евровота.

„Наближават европейски избори и някои политически партии трябва да си търсят загубените рейтинги”, каза Джейхан Ибрямов, ДПС

„Всяка година има избори в България. Това означава ли, че не трябва да правим нищо, защото на някой може да му дойде на акъла, че това нещо се прави по предизборни причини”, коментира Каракачанов.

Единствено ГЕРБ и „Атака” запазиха неутралитет.

„Френската държава 8 месеца дава възможност за социални помощи, дотогава трябва да си търсиш работа”, посочи Вежди Рашидов от ГЕРБ.

Според социолога от БАН Алексей Пампоров, документът на ВМРО бил блестящ пример за некомпетентност.  Пампоров смята , че  текстовете били дори подсъдни.

„Ограничаване на раждаемостта по етнически принцип, задължителна ваксинация по етнически принцип - това е ясен расизъм”, каза той.

От своя страна Каракачанов обясни: „Раждаемостта, която е обвързана само с парите от социални помощи, може да бъде ограничена, когато получаваш необходимите средства не , за да правиш деца, а за да ги възпитаваш, да ги обучаваш, да ги правиш съвестни граждани, кое не е ясно”.

За да не остане само част от предизборната реторика на депутатите,  решението, всъщност , е в ръцете на кабинета .

ВМРО не са обсъдили концепцията със своите партньори в патриотичната коалиция.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.