Един от най-спорните текстове е свързан с преференциалния вот

„Преференциите са факт. Те не са премахнати. Предложихме по-справедливо разпределение на преподреждане на листата. Една политическа партия, която предлага листата, носи цялата отговорност”. Това заяви в предаването „Здравей, България” депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов.

Парламентът одобри окончателно новите изборни правила (ОБОБЩЕНИЕ)

Депутатите гласуваха в четвъртък промени в Изборния кодекс. Един от най-спорните текстове беше предложението на ДПС да се повиши прага за преференциите. Вече за пренареждане на листата за евродепутати, например, един кандидат трябва да събере повече 100 000 гласа.

Депутатите решиха: Над 100 000 гласа за преференциален вот

„Партията дава възможност да бъде подредена листата. Ако в дадена листа попадне човек, който е работодател и има 700 работници например, а прагът за влизането на един общински съветник е 300 гласа, мислите ли, че работникът ще гласува като цяло за листата?”, заяви още Ибрямов.

„Един независим кандидат е горе-долу 10 000 гласоподаватели. Сега в листите, както беше досега, с остатъка влизат и народни представители при пренареждането с минимален остатък от 400 гласа”, заяви депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров.

НА ЕВРОИЗБОРИТЕ: Машинно гласуване ще има в 3000 избирателни секции

„На последните 2 парламентарни избора повече от 1 млн. души са рашили да употребят правото си на преференция. Това е довело в настоящия парламент да има няколко десетки депутати, избрани с преференция. Ако правилата, гласувани вчера, важаха през 2017 г., преференциално избраните депутати в този парламент щяха да са нула”, заяви Крум Зарков от БСП.

Александър Сиди от ВМРО също подкрепи тезата, че след приетите промени възможността за преференциите вече няма да я има.

ИЗБОРНИТЕ ПРАВИЛА: Хартиената бюлетина отива в историята (ОБЗОР)

„Лошите изкривявания на преференциите, така нареченият корпоративен вот остана. Оставихме лошата част и премахнахме възможността българските граждани да пренареждат листата”, заяви Александър Сиди, Обединени патриоти, ВМРО.

По отношение на машинното гласуване.

„През 2015 г. в 50 секции се въвежда машинно гласуване. От 12 000 избиратели гласуват 900. През 2016 г. – от 500 секции и около 200 000 имащи право да гласуват – на пръвия тур гласуват 27%, на втория – 33%. Обезпокоителното според доклада на ЦИК е, че 9 секции не са представили контролната памет на машините за гласуване, в 7 секции има разминаване, в 18 секции са гласували по-малко от 10 човека”, заяви Димитър Лазаров. „От 2020 г. ще има навсякъде само машинно гласуване, за да се обучат хората, да се види как работи системата, да се отстранят грешките”.

„Единственото, което настояваме – и за ЦИК, и за машинното гласуване, е да се спазва законът”, заяви Крум Зарков.

„Ние сме за цялостно машинно гласуване”, заяви Джейхан Ибрямов.

„Надяваме се президентът да върне този закон и да бъде прегласуван”, заяви Александър Сиди.

Още гледайте във видеото 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.